HTML

Dublin az mar nyugat?

ez egy olyan varosblog fele

Friss topikok

Linkblog

56

2008.10.24. 15:10 lolcode

az megvan hogy elmesz a nagykovetsegre 56os megemlekezesre es az oroszul kitunoen beszelo uriemberek konnyes szemmel emlekeznek?

hiteles

Szólj hozzá!

Dublini tömegközlekedés pt1 - Dublin Bus

2008.06.20. 16:05 lolcode

Nem minden ország engedheti meg magának hogy leharcolt Ikaruszokon zötykölődő utasokat molesztáljanak tirpák BKV ellenőrök miközben a légkondira valót elvitte az n+1 vezérigazgató végkielégítése. Írországban sincs ez másképp mint egy átlagos európai országban viszonylag normális körülmények között utazhatunk a relatíve nem túl drága jegyárak mellett. Ami kicsit szokatlan lehet a tengerentúli látogatónak az az emeletes járművek látványa.

 


Általánosságban elmondható hogy a buszok annyira tiszták mint a környék amerre az adott vonal tart, északon kicsit koszosabbak délen tisztábbak a gépjárművek. Nézzük meg részletesebben a jegyárakat. Jegyet bármikor vásárolhatsz a buszra felszállva csak bele kell szórni az aprót az erre a célra fentartott tölcsérbe és bemondani az összeget a sofőrnek, ha esetleg nem tudod h az adott célállomás mennyibe kerül akkor a segít a vezető, viszont nincsen pénzváltás ha többet dobsz be akkor csak a központban tudják visszaadni. Átlagban 1,5 EUR egy út amiért már igen szép távolságot tudsz megtenni. Lehetőség van napi, heti, havijegy vásárlásra sőt ha esetleg itt akarsz élni akkor a lehetőség van arra is hogy a bruttó fizetésedből levonja a munkáltató az összeget. Részletesebb infót a http://www.taxsaver.ie oldalon találsz. Jegyárak itt: http://www.dublinbus.ie/fares_and_tickets/daily.asp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bünti 50EUR ha esetleg nem volt jegyed. Az éjszakai járatok ára 5 EUR. A járatokon szigorúan tilos dohányozni ez már jóval nagyobb vétség 3000EUR a büntetés. Ami még érdekes lehet a szigeteken járatlan látogatónak: a buszt úgy kell leinteni, alapból nem érdekli h te ott állsz a megállóban.
A sofőrök számomra érthetetlen módon padlógáz padlófék módszerrel közlekednek, célszerű leülni ha van hely mert könnyen a szélvédőn köthetsz ki. Csövesek, jegy nélkül utazók még véletlenül sem fordulnak elő a járatokon ezért nincs olyan probléma mint budapesten. Pár kivüleső útvonaltól eltekintve a buszok elég gyakran közlekednek bár késések sajnos vannak a dugók miatt. Ahol van buszsáv azt az autósok nem használják, mondjuk minden be van kamerázva és a Garda pillanatok alatt ott terem és már osztja is ki a 100 EUR bírságot meg a pluszpontokat.

 

Szinte minden nagyobb utcában jár busz vagy 5-10 percen belül elérhető a szolgáltatás. Ha kíváncsi vagy mikor megy a következő busz küldj sms-t a járat számával pl. BUS 16 a 53503 számra és már kapod is az infót. Helo BKV!

 

Következő postban a LUAS-t nézzük meg közelebbről.

 

2 komment

Címkék: public közlekedés dublin transport bus